beftekaki.jpg

Καλωσόρισμα με Τσικουδιά

Καλωσόρισμα με ΤσικουδιάΟι συμβολισμοί και τη σημασία που έχει η ρακή, ή καλύτερα η τσικουδιά, στη ζωή των Κρητικών.

Στο υποσυνείδητό μας και στις καθημερινές μας συνήθειες, η τσικουδιά είναι το κυρίαρχο πιοτό στο κέρασμα στο σπίτι, στο καφενείο, στην παρέα, στη ρακοβεγγέρα, στο γλέντι ή ως ορεκτικό πριν το φαγητό και χωνευτικό μετά.

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος κανένα ποτό και κανένα έδεσμα που συμβολίζει καλύτερα τον τρόπο ζωής των Κρητικών που παίζει πιο κεντρικό ρόλο στις παρέες, στην παράδοση και στην κοινωνική μας ζωή, όσο η τσικουδιά.

Είναι το αγνό απόσταγμα από το τσίκουδο του σταφυλιού (το στέμφυλο), χωρίς προσθετικά που αλλοιώνουν το γνήσιο άρωμα της ποικιλίας της αμπέλου από την οποία παίρνει την ιδιαίτερη ταυτότητά του.

Βρίσκεται στο πιο φτωχό σπίτι  όπως και στο πιο πλούσιο και προσφέρεται σε μικρά ρακοπότηρα, με όποιο μεζέ υπάρχει. Από στραγάλι ή λουμπίνι στην εποχή του, αγγουράκι, ντομάτα, αγκινάρα ή οφτή πατάτα, μέχρι τις πιο πλούσιες και χορταστικές μαγερειές.

Στην Κρήτη θεωρείται υποτιμητικό να πίνεις ξεροσφύρι  και μάλιστα μοναχός. Πάντα με συντροφιά, μικρή ή μεγάλη, με ροζονάρισμα, διηγήσεις, ευθυμία και οντε παντιδώσει με χυματικές μαντινάδες με συνοδεία μαντολίνου ή και λύρας ή ακόμα και ξεφάντωμα σε πολυήμερα γλέντια. Έτσά μερώνει η ψυχή του ατίθασου, «κουζουλού» Κρητικού.

Ο Παλιολλαδίτης ή ντίπι ξένος που θα τη γευτεί, με παρέα πάντως, γοητεύεται και την αναζητά, θεωρώντας μεγάλη τύχη και τιμή να προσκληθεί σε καζανέματα, αφορμές στην εποχή τους, για πραγματικό ξεφάντωμα.

Πριν ξεκινήσετε τη γευστική σας απόλαυση με την παραδοσιακή μας κρητική κουζίνα, δεχτείτε το εγκάρδιο καλωσόρισμά μας και την προσφορά μιας τσικουδιάς  από το «Μιφτεκααάτσι» και σας ευχόμαστε Καλή Όρεξη.